Mellgren’s Cigarrskola

Här följer nu några tips och råd som Du kan ha glädje av då det handlar om att röka cigarr.

1. FRÅGA PERSONALEN

Om du inte har rökt cigarr innan eller kanske bara vid något enstaka tillfälle, be alltid personalen i en välrenommerad cigarrbutik om hjälp. Det är bättre att fråga för mycket än för lite så att man gör rätt från början. Det borgar för att du ska få en fin cigarrstund.

Frågor som: när ska du röka din cigarr? Är det kanske före en middag, eller ännu bättre efter en god bit mat? Mat och dryck hör i allra högsta grad samman med cigarr. En cigarr kan få i stort sett vilken måltid som helst att växa, men då är det viktigt att välja rätt cigarr. Vilken dryck hade du tänkt till cigarren? När på dygnet ska du röka din cigarr, förmiddag, eftermiddag eller sent på kvällen? Fråga om ålder på cigarren? Rök alltid om du kan cigarrer som har ålder på sig, då har den fått mogna till sig smakmässigt. Detta och många därtill är frågor som inte på något vis är fel utan av vikt då du köper din cigarr, för att återigen din cigarrstund ska bli till belåtenhet. Cigarrens smaker ska gifta sig med maten och drycken. En cigarr före en mild fiskrätt, bör naturligtvis vara av en mild och mjuk karaktär för att inte förstöra smaklökarna inför en måltid. En kryddstark och mustig maträtt kräver naturligtvis en fyllig, kryddig cigarr till efterrätt för att därigenom anpassa smaklökarna efter middagen. Köp inte bara en cigarr vilken som helst utan tänk över ditt köp och ovanstående frågor.

2. UNDERSÖKA

Ett cigarrköp innebär också att man studerar den cigarr man tänker köpa/röka. Titta på den, dofta, studera täckbladet så att det ser jämnt och fint ut. Inga sprickor eller liknande får förekomma. Känn på den, cigarren ska ha en lätt spänstighet över hela cigarren. Om den känns torr och hård, ta en annan! En cigarr kan kännas mjuk och fin men ha en liten hård punkt, så kallad plugg. Detta kan göra så att cigarren blir svårrökt då den inte har ett jämnt och fint drag. Undvik dessa! Var noggrann när du köper din cigarr.

3. SNOPPNING

Du har nu valt din cigarr. En cigarr måste så snoppas eller klippas innan du kan röka den. Använd nu en bra cigarrsax/snoppare. Återigen, be personalen visa dig hur du ska göra! Klipp aldrig för långt in på cigarrens spets då det kan skada täckbladet. Inga hastiga ryck utan ett lugnt och fint tillvägagångsätt. Lämna lite rundning/skuldra på cigarren. Det rör sig om några få mm in på capebladet. Om cigarren är av formatet torpedo, måste man naturligtvis klippa längre in än så. Man kan också använda en cigarrpuncher/en borr. Det är ett litet cylinderliknande instrument som man använder för att trycka ett runt och fint hål i cigarren och därmed öppna den.

4. TÄNDNING

En mycket viktig och i allra högsta grad rogivande handling är att tända sin cigarr. Detta ska göras mycket omsorgsfullt. Här är regeln att ta god tid på sig!

Använd inte tändare med flytande bränsle eftersom den ger smak åt cigarren. Gaständare, tändstickor eller cederstickor går utmärkt. En gaständare är att rekommendera då den har många fördelar. Lågan far inte runt, vilket förhindrar att täckbladet skadas. Lätt att tända utomhus, samt det bästa: du behöver inte hjälpa till genom att dra bloss på cigarren vid själva tändandet. Håll gaslågan en bit ifrån cigarrens ände/inslag. Låt lågan smeka cigarrens hela ände, och se till så att hela cigarren glöder. Blås på glöden försiktigt, fortsätt om det behövs med gaslågan.

När hela cigarrens inslag glöder jämnt är så cigarren tänd. Märk väl att du inte än har dragit ditt första bloss! Det är en stor fördel med gaständare, medan du med tändstickor måste hjälpa till vid tändningen genom att dra på cigarren, kan du här istället få cigarren tänd ändå. Då man tänder med stickor är risken att man är så upptagen med att få sin cigarr tänd att man lätt glömmer bort det första intrycket, smaken av cigarren. Har du tänt med en gaständare, kan du så njuta av det första blosset och få det första intrycket av cigarrens smak. Om man trots allt väljer att tända med stickor, håll då inte cigarren i lågan. Placera cigarren i en ca. 45 graders vinkel så att cigarrens ände/inslaget befinner sig en aning från lågans spets. Rotera cigarren långsamt samt börja puffa på den.

5. RÖKNING

Rök cigarren långsamt, smaka på röken och blås ut. Det är hela tiden smaker vi pratar då det gäller cigarr. Om du röker cigarren för fort blir det en hetta i den som förstör smaken. Lugn och ro är nyckelord. Om cigarren skulle slockna är det bara att skaka av askpelaren försiktigt och tända om. Märk väl att en cigarr när den väl har tänts är tänd. Man tänder aldrig om en cigarr senare. Cigarrens smaker har i och med tändningen börjat sitt liv och den kommer aldrig mer att smaka detsamma igen. Därför är det viktigt att välja cigarr med omsorg så att man ej behöver stressa.

Luta dig tillbaka och njut av cigarren. Beskåda röken, känn smakerna som ändrar sig allteftersom så förstår du snart vilken kontemplativ och kulturell handling det är att röka en fin cigarr!

6. SLUTET

När du så känner dig nöjd och känner dig färdig med din cigarr, så lägger du den på askfatet. Inget fimpande! Man brukar säga att cigarren ligger såsom på ”lit de parade”. Cigarren kommer att självslockna. Allt med cigarr ska göras med stil så visa respekt mot rökverket!

7. FÖRVARING

Slutligen lite om hur man ska förvara cigarrer på bästa vis. Om man börjar röka cigarr är det första man ska investera i en bra humidor. Det är en låda som kan vara tillverkad på olika vis och av olika material bl. a av spanskt cederträ på insidan. Humidoren hjälper dig att hålla cigarrerna i jämn och god kondition. Den ska stå i normal rumstemperatur, inte i direkt solljus eller vid ett element. Det viktiga är att fuktigheten är rätt i humidoren, ca 68-72 procent.

Det finns olika typer av humidorer med olika fuktsystem, be personalen i den butik du köper den om hjälp. Läs även tillverkarens instruktioner noga. Till en humidor följer så även en hygrometer, som läser av fuktigheten i humidoren. Lita aldrig blint på denna, utan känn på cigarrerna så att de har en lätt spänstighet och att de varken känns torra eller överfuktade. Man försöker genom en humidor att återskapa det klimat som finns i de länder som tillverkar cigarrer dvs. värme och luftfuktighet. Humidoren är dessutom en riktigt fin möbel!