Mellgren’s Pipskola

Här följer några tips och råd till dig som ska börja röka pipa.

1. INRÖKNING

När du väl har införskaffat dig en pipa av god kvalité, vilket här är ett nyckelord, så måste du börja med att röka in den. Be personalen om hjälp vid val av vilken tobak som är bäst att använda i detta ändamål för just din pipa. Generellt sett är det en något mer grovskuren tobak som passar bäst, men för mindre pipor och dess pipkammare kanske det är bättre med en något mer finskuren tobak.

Det tar ca 10 stopp innan en pipa kan anses inrökt. Naturligtvis kan denna siffra variera. Målet för pipans inrökning är att skapa ca 1- 2mm tjockt kollager längs med insidan av hela piphuvudets kammare.

2. ATT STOPPA PIPAN

Det är viktigt hur man fyller/stoppar pipan med tobak. Då man ska röka in sin pipa är regeln att endast fylla till hälften. Fyll på med lite tobak i botten, fyll på med lite mer och tryck till försiktigt med ditt pipverktyg. Om pipan stoppas för hårt blir draget svårt och pipan kommer att slockna. Tänk på att tobaken alltid sväller då man tänder den, den behöver så utrymme för detta vilket också är en anledning till att ej stoppa den för hårt. Det är viktigt att röka ner tobaken så att just detta kollager blir jämnt ända ner i pipan.

När inrökning är gjord kommer din pipa att smaka mycket bra och du kan naturligtvis då fylla den på ett mer traditionellt sätt. Lägg lite tobak i botten, fyll på tobak i omgångar varvat med lätta tryck med pipverktyget efter var gång. Tänk på att viss tobak sväller mer då den tänds och behöver mer utrymme, samt att känna att du hela tiden har ett fint drag!

3. TÄNDNING

Då du ska tända din pipa är det viktigt att du inte stressar, utan för lågan jämnt över tobakens yta och drar djupa och långsamma bloss. Sedan så använder du pipverktyget till att lite lätt trycka till tobaken, och därefter tänder du om på nytt.

4. RÖKNING

Rök din pipa långsamt, dra in och smaka på röken, blås ut. Känn smakerna, dofterna av den fina tobaken. Att röka pipa är höjden av stil och kultur när det kommer till att röka! Tryck till tobaken då och då så att den hålls vid liv. Men känn hela tiden att det finns ett fint och jämnt drag. Om du röker för fort blir pipan varm och tobakens smak försämras. Lugn och ro är nyckelord!

5. RENGÖRING

När du väl har rökt klart din pipa så ska du aldrig lämna den med tobaksrester och aska kvar i den. Man kan aldrig nog rengöra sin pipa! Rensa askan ur pipan med hjälp av ditt pipverktyg. Blås sedan igenom pipan så att även rökkanalen blir ren. Använd sedan piprensare och dra den igenom pipans rökkanal fram till kammaren. Ställ gärna pipan i ett pipställ och låt den vila och torka. Pipan ska vara torr och rengjord inför nästa rökstund.

6. VILA PIPAN!

En pipa ska aldrig kedjerökas, den måste få ”vila” och torka mellan stoppen. Därför ska man alltid ha flera pipor som man kan växla mellan.

7. FRÅGA GÄRNA

Det finns så mycket intressant och god piptobak som kräver olika typer av pipor för att kunna rökas. Även det är en stor anledning till att skaffa flera och olika pipor.

Kom ihåg att alltid ställa frågor då du besöker en välrenommerad butik som innehar pipor och fin kvalitetstobak. På så vis får du kunskap och gör rätt från början. Det bådar för att din pipstund kommer att bli till belåtenhet!