Länder för tobaksodling

KUBA

Kubansk tobak anses av många vara den bästa i världen. Vad man också kan säga är att kunnandet angående odling av tobak och framställandet av cigarr kommer från Kuba. Det är många exilkubaner som lämnat sitt hemland av olika anledningar och tagit med sig sitt kunnande och byggt upp fina cigarrmärken i andra länder.

Den främsta regionen för tobaksodling på Kuba heter Pinar del Rio, och ligger i de östra och centrala delarna. Det är här man producerar den största mängd tobak av Kubas hela skörd. I Pinar del Rio med sina bördiga dalgångar ligger Vuelta Abajo. Här odlas den bästa tobaken i världen för både inlaga, omlaga och täckblad. Cigarrer från Kuba är puros. Det är den bördiga jorden, solen och den höga luftfuktigheten som borgar för den fina tobaken.

En annan plats där man odlar tobak är bl. a Remedios. Ett relativt nytt område i landets mitt. Här har man gjort stora ansträngningar för att förbättra kvalité och för att nå ut på den internationella marknaden. Från denna region kommer så märket José L Piedra.

Den riktiga starten för den kubanska cigarrtillverkningen blev år 1827 då Jaime Partagas började tillverka cigarrer, dock öppnades inte Partagasfabriken förrän 1845. Andra viktiga steg i utvecklingen var bl. a skapandet av märkena Por Larranaga (1834), Punch (1840), H. Upmann (1844), Ramón Allones (1845), Romeo y Julieta (1875), Montecristo (1935)

NICARAGUA

I Nicaragua är det staden Estelí som är huvudproducent av förstklassig tobak. Det är här vi finner den fylligare och kryddigare karaktären av tobak. I Jalapa framställs en sötare och mildare tobak, medan man i Condega rent smakmässigt befinner sig mellan de följande två i smak och krydda.

Det var efter USA:s handelsembargo mot Kuba som man startade upp cigarrtillverkning i stor skala i landet. Men även här har naturligtvis befolkningen sedan långt tillbaka ägnat sig åt tobaksrökning. Här är märket Padron av världsklass.

HONDURAS

När vi kommer till Honduras, ett land som sedan 1700-talet gjort cigarrer, är det staden Danlí som är huvudstaden för tillverkningen. Det är dock den bördiga jorden i sydväst och Jamastrandalen samt plantagerna i Santa Rosa de Copan och Talangadalen som producerar tobak av fin och hög kvalité.

Det mesta kunnandet kommer från Kuba då många tog sin tillflykt till Honduras vid revolutionen 1959. Det är också från Kuba som många av de tobaksarter man använder sig av kommer, exempelvis Corojo, som kommer från en farm i Pinar del Rio-regionen. Det är tobak av mycket kraftig och fyllig karaktär.

DOMINIKANSKA REPUBLIKEN

En annan stor nation när det kommer till förstklassiga premiumcigarrer och god tobak, är Dominikanska Republiken. Här är jordmån och klimat mycket likt det på Kuba och tobaksodling har varit i produktion sedan början av 1900-talet. Det odlas tobak av hög kvalité på olika platser i landet, bl. a i en dal vid namn Vuelta Cibao, ett mycket bördigt område med god vattentillgång. De bästa plantagerna ligger dock på landets nordvästra sida och då mer konkret i Yaque dalen.

Det är tre primära tobakssorter som odlas: olor dominicano, som har en mjuk och jämn smak. Piloto cubano, tobaksfrön från Kuba och Vuelta Abajo , och som har en fyllig och rik smak, samt san vicente, tobak med en lättare och syrligare karaktär.

Stora cigarrproducenter såsom Arturo Fuente, Davidoff, La Aurora m.fl. har sitt centrum i orten Santiago de los Cabelleros. På grund av att den dominikanska tobaken är relativt ljus och lätt i smak, använder många cigarrtillverkare sig av tobak från ex. Honduras, Mexico, och Brasilien till sin inlaga. Då det gäller täckbladet har man fått detta från ex. Connecticut och Ecuador. Man har haft stora problem med att framställa just täckblad av god kvalité. Arturo Fuente har dock lyckats framställa även täckblad som används till deras Opus X serie. Med ca 350 miljoner exporterade premiumcigarrer årligen är Dominikanska Republiken den största producenten i världen.

ANDRA LÄNDER

Andra länder som också odlar tobak och framställer cigarrer är exempelvis: Mexico,  (Te-Amo), Brasilien, (Don Pepe) Costa Rica, (CAO)  och Jamaica, (Macanudo).